Tuesday, December 20, 2011

Tudu metsaonn

Olematu matkavarustus pakitud ja autos mina, sõbrad ja koer.  Teekond Tudu metsaonni on alanud. Tudu metsaonn asub Lääne-Virumaal Peipsi põhjaranniku puhkealal Vinni vallas.Asukoha koordinaadid on L-EST 97 x:658695 y:6561781. Metsaonni parklasse jõudes märkasime esimesena ees seisvat autot. Parklast metsaonnini viis kitsas, kohati lagunenud ja libe laudtee. Kellaajale vastavalt oli õues juba pime ja laudtee peal püsimine kohmaka varustusega oli üsnagi keeruline, aga kõrvale ka ei tahtnud astuda, sest laudteed ümbritses peamiselt soine ala. Maja juurde jõudes läksime koheselt uurima mis seltskond meid juba ees ootab ja kas on üldse võimalik ööseks jääda. Ees ootasid meid kaks lahket inimest, Tõnu Jürgenson ja tema naine Regina. alguses ei ütlend nimi Tõnu Jürgenson mulle midagi aga õhtu  jooksul sain teada, et ta on elukutseline matkaja kes koostab RMK-le metsaonnide lühitutvustusi. Sellest teada saades olin veendunud, et seltskonnaga on vedanud ja ees on ootamas huvitav õhtu. Plaan teha lõket sai kergesti teostatud, sest õppinud matkajuht Tõnu näitas meile kuidas saada lõke kõige paremini põlema. Peagi kogunes kogu seltskond lõkke äärde ja õhtut täitis jutt ja tarkusi taga otsiv kuulamine (sest neid tarkusi matkamise koha pealt ikka kogunes).
F-stop: f/3.5. Exposure time: 1 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3,625

Metsaonn oli sooja andva ahjuga ja puust lavatsitega. Lavatsitel magamine ei olnudki nii ebamugav kui eeldasin. Ahi hoidis sooja kuni hommikuni mis lükkas ümber eelnevad jutud külmadest hommikutest. Väljast paistis metsonn välja kui väike jõulumaja mille efekti võimendas küünlavalgus.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 30 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Hommik algas kuuma nõgese tee joomisega ja ettevalmistustega ees olevaks matkaks ümber Tudu järve (Tudu järv on 26,4 ha suurune laukajärv). Tudu järve ääres võib tihti näha tetresid mis minu jaoks tähendas, et kaamera tuleb kogu aeg pildistamis valmis hoida. Antud päeval mul aga tetresid näha ei õnnestunud. Ilm oli matka ajal pilves ja sadas lörtsi, sellest hoolimata olin matkaga rahul. Matk kulges ümber järve äärset matkarada.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/20 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 31 mm. Max aperture: 4.125

Tudu järve ümbritseb soine ala mis minu üllatuseks ei olnudki hetkelise suurvee ajal väga märg.
F-stop: f/8. Exposure time: 1/20 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 18 mm. Max Aperture: 3.625
Rabas jalutades võis näha punaseid jõhvikaid mis tänu üksikutele külmadele ilmadele polnud veel liiga ära külmunud ja maitse oli muutunud palju magusamaks kui sügisel korjatud jõhvikad.
F-stop: f/9. Exposure time: 1/4 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght:100 mm. Max aperture: 3

Mõnesaja meetri kaugusel metsaonnist asus järve sild ujumiseks ja paadile pääsemiseks. Sild on hiljuti renoveeritud ja binokli omanikele on see parimaks kalda peal jalutavate tetrede jälgimise kohaks.
F-stop: f/9. Exposure time: 1/60 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Mõõda järve äärt edasi kõndides olid tuuled tekitanud mitmeid tormimurde. Puude vahelt läbi saamine võttis üsnagi palju aega. Hiljem sain teda, et see tormimurd mis mina nägin oli üsna väike võrreldes mõne aasta tagusega. 
F-stop: f/7.1. Exposure time:1/25 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Külili kukkunud puudest jäi kõige rohkem meelde puu mis oma juurte ja sambliku kamaraga meenutas mingil määral pühvlit.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3 

Veidike eemal "pühvlist" oli veesilm mis oli kaetud poolenesti jääga. Sellel hetkel tekitas selline pilt mõnusat talve tunnet. Vesi tundus olevat puhas ja häda korral oleks olnud väga sobilik koht vee võtmiseks toidu tegemise ja isegi joomise jaoks


F-stop: f/14. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3

Peagi oli metsaonn jälle silmnähtavas kauguses. sadakond meetrit enne metsaonni oli jahimeeste uberik. Sisse vaadates oli näha, et keegi on seal sees millalgi maganud, sest maha oli jäetud tekk. Uberik oli üsnagi kokku kukkumas ja ilmselt ei kipu sinna enam keegi.

F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3

Metsaonni jõudnuna tegin endale taas sooja teed, pakkisin asjad kokku, rääkisime veidike ja oligi aeg tagasiteele asuda. Jälle oli üks korda läinud käik looduses.

Thursday, December 8, 2011

Advendituledes Tartu

Statiiv püsti, kaamera ära seadistatud ja valmis pilti tegema, mis muidugi ei õnnestu, sest minule kohaselt suutsin ma mälukaardi arvutisse jätta. Ei jäänud muud üle, kui tuli asjad kokku panna ja astuda sisse kaubamaja Photopointi ning osta uus mälukaart, mis õnneks ei olnud väga kallis. Mälukaart olemas panin jälle statiivi ülesse ning Tartu advenditulede otsing võis alata.
F-stop: f/22. Exposure time: 3,2 sec. ISO-speed: ISO-200. Focal lenght: 24 mm. Max aperture: 3.875.

 Järgmiseks jahitavaks tulede allikaks oli juba pikemat aega silma jäänud Vanemuise teatrimaja. Kaader paika pandud ja näpp valmis nupule vajutama, kui minu ette sõitis üheksakümnendatest BMW täis noori pidutsejaid. Minu poolne ukse aken avati ja sooviti, et ma pildistaks kuidas nad kummi põletavad, mis neil muidugi ei õnnestunud ja mind naerma ajas. Naerust toibununa jõudsin soovitud tulemuseni. Peale naeru pidi veel mitu minutit lihtsalt seisma, et käte värin ei mõjutaks kaamerat, sest ma suutsin ka distants päästiku maha unustada millest oleks olnud abi nii mõnegi pildi jäädvustamisel.
F-stop: f/3.5. Exposure time: 1/25 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 21 mm. Max aperture: 3.75
 Kõndides Emajõe poole jäin vaatama kaubamaja nurgas asuvaid teadate sambaid. Sellest tekkis mõte miks mitte proovida, esimest korda selle kaameraga, koostada panoraam võtet. Saadud tulemus polnud küll päris see mis ma lootsin aga harjutamine teeb  meistriks. See pilt ei kuulu küll väga teemasse, aga mõtlesin selle lihtsalt vahelduseks blogisse lisada, sest pilt sai siiski tehtud tulede otsingu ajal..
 Järgmiseks peatuspaigaks oli mõnikümmend meetrit eemal kaubamaja teine nurk kust avanes hea pilt Taskule ja seda ümbritsevale liiklusele. Pilt on küll väga sarnane esimesele pildile aga lisasin blogisse selle pärast, et pildile jäädvustus soovitud liiklusvool. Arvatavasti nii mõnelegi lugejale tundub see vägagi tavapärane pilt.
F-stop: f/29. Exposure time: 5 sec. ISO speed: ISO-200. Focal lenght: 35 mm. Max aperture: 4.25
Viimaks jõudsingi jõe äärde. Jõgi ja selle ümbrus oli täis tuledest tekkinud värvide mänge mis vastas täpselt sellele mida ma advendi tulede teema jaoks otsisin. Väga lahe pilt avanes turu poolse silla poole vaadates, kus jõgi peegeldas erinevate hoonete ja turu silla värvilisi ja vilkuvaid tulesid. Värvide mängust jões sobis kõige paremini pildistamiseks Atlantise tuled.
F-stop: f/4. Exposure time: 1/13 sec. ISO speed: ISO-800. Focal lenght: 31 mm. Max aperture: 4.125

Tulede sära Emajõe kallastel õnnestus mul jäädvustada kaarsilla kaare algusele ronides.

Järgmiseks sihtmärgiks võtsin Raekoja platsi kuuse mis on olnud väga hea valik, vähemalt ei kuku iga nädal pikali erinevalt mõne linna kuusest. Raekoja platsi juures meeldis mulle kõige rohkem selle mahe kollakas värvus mis tekitas natukenegi jõulu tunnet. Kui lisada veel lumi, siis oleks jõulu tunne täielik.
F-stop: f/3.5. Exposure time: 1/5 sec. ISO speed: ISO-200. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Lähenedes jõulukuusele hakkas kostma jõulu muusikat, mis tõstis pühade tunnet veelgi. Oli näha kuidas inimesed käisid kuuse lähedal ja nautisid seda hetke. Mitmed inimesed tegid kuusest ja üksteisest pilti. Isegi sai üks pilt kuuse lähedasest meeleolust tehtud.
F-stop: f/5.6. Exposure time: 0,8 sec. ISO speed: ISO-200. Focal lenght: 43 mm. Max aperture: 4.375

Hakates kõndima mõõda rüütli tänavat ühiselamu poole asetasin järjekordselt oma statiivi püsti, et teha rüütli tänava jõulu kaunistustet pilti. Saades pildi valmis tuli minu juurde soomlane kes soovis seda pilti näha. Ega ma kitsi ka polnud ja näitasin talle, mille peale ma sain igati positiivse vastuse. Tulemus, siis selline, kes on soomlase arvamusega nõus see on nõus ja kes mitte see mitte. Ise oleks soovinud natuke paremat pilti aga järjekordselt jäi puudu distats päästikust.
F- stop: f/5. Exposure time 1/8 sec. ISO speed: ISO-400. Focal lenght: 43 mm. Max aperture: 4.375

Kogu elu elanud väikeses linnas, olen ma selge ilma korral taevasse vaadates harjunud nägema tähti. Tartus taevasse vaadates avaneb mulle ainult linna punane kuma ja täielik tühjus, mõnikord isegi on võimalik paari tähte näha aga vaade taevasse on ikka üsna tähtede järgi igatsust tekitav. Advendi ajaga on aga tänavatele tekkinud tähti mida me pole harjunud igapäevaselt nägema. Õnnestus endalgi mõni selline kaadrisse saada.
F-stop: f/6.3. Exposure time: 1/13 sec. ISO speed: ISO-200. Focal lenght: 178 mm. Max aperture: 5.25

F-stop: f/4. Exposure time: 1/100 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 28 mm. Max aperture: 4

Jõudes juba peaaegu ühiselamuni jäi mu pilk peatuma A'le Coq õlletehase torni peale. Statiiv püsti, kaamera valmis ja pilti ei saa teha, sest eesoleva maja korstnast hakkas tõusma hallikat suitsu. Ootasin umbes kümme minuti kui jälle tekkis võimalus soovitud pilt ikkagi saada.
F-stop: f/5: Exposure time:1/8 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 50 mm. Max aperture: 4.625

Järgnevad pildid on tehtud pool nädalat hiljem, sest nähes Tartu Ülikooli maja jäi midagi südamesse kripeldama. Seegi päev ei mõõdunud nii nagu soovisin. Seekord oli kaasas mälukaart ja distants päästik aga õnnetus ei hüüa tulles. Ühendasin distants päästiku eelnevalt kaameraga ja panin kaamera kotti tagasi. Kotist välja võttes oli murdunud distants päästiku ots mis oli kaamerasse kinni jäänud ja kätte ei saanud. Eks tuleb midagi välja mõelda või viia Photopointi parandusse, et hiljem ikkagi mingit teist distants päästikut saaks kasutada. Ühe pildi siiski sain päästikuga tehtud aga Tartu Ülikooli maja mitte. Tartu Ülikooli maja jaoks oleks olnud hädasti vaja lainurk objektiivi, sest Sigma 18-250 objektiiviga on moonutused siiski tohutud ja maja pildile saamiseks tuli minna  maja suhtes just mittekõige parema nurga alla.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 1,3 sec. ISO speed: ISO-100. Focal lenght: 80 mm. Max aperture: 4.875

F-stop: f/7.1. Exposure time: 1,3 sec. ISO speed: ISO-100. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625