Tuesday, December 20, 2011

Tudu metsaonn

Olematu matkavarustus pakitud ja autos mina, sõbrad ja koer.  Teekond Tudu metsaonni on alanud. Tudu metsaonn asub Lääne-Virumaal Peipsi põhjaranniku puhkealal Vinni vallas.Asukoha koordinaadid on L-EST 97 x:658695 y:6561781. Metsaonni parklasse jõudes märkasime esimesena ees seisvat autot. Parklast metsaonnini viis kitsas, kohati lagunenud ja libe laudtee. Kellaajale vastavalt oli õues juba pime ja laudtee peal püsimine kohmaka varustusega oli üsnagi keeruline, aga kõrvale ka ei tahtnud astuda, sest laudteed ümbritses peamiselt soine ala. Maja juurde jõudes läksime koheselt uurima mis seltskond meid juba ees ootab ja kas on üldse võimalik ööseks jääda. Ees ootasid meid kaks lahket inimest, Tõnu Jürgenson ja tema naine Regina. alguses ei ütlend nimi Tõnu Jürgenson mulle midagi aga õhtu  jooksul sain teada, et ta on elukutseline matkaja kes koostab RMK-le metsaonnide lühitutvustusi. Sellest teada saades olin veendunud, et seltskonnaga on vedanud ja ees on ootamas huvitav õhtu. Plaan teha lõket sai kergesti teostatud, sest õppinud matkajuht Tõnu näitas meile kuidas saada lõke kõige paremini põlema. Peagi kogunes kogu seltskond lõkke äärde ja õhtut täitis jutt ja tarkusi taga otsiv kuulamine (sest neid tarkusi matkamise koha pealt ikka kogunes).
F-stop: f/3.5. Exposure time: 1 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3,625

Metsaonn oli sooja andva ahjuga ja puust lavatsitega. Lavatsitel magamine ei olnudki nii ebamugav kui eeldasin. Ahi hoidis sooja kuni hommikuni mis lükkas ümber eelnevad jutud külmadest hommikutest. Väljast paistis metsonn välja kui väike jõulumaja mille efekti võimendas küünlavalgus.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 30 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Hommik algas kuuma nõgese tee joomisega ja ettevalmistustega ees olevaks matkaks ümber Tudu järve (Tudu järv on 26,4 ha suurune laukajärv). Tudu järve ääres võib tihti näha tetresid mis minu jaoks tähendas, et kaamera tuleb kogu aeg pildistamis valmis hoida. Antud päeval mul aga tetresid näha ei õnnestunud. Ilm oli matka ajal pilves ja sadas lörtsi, sellest hoolimata olin matkaga rahul. Matk kulges ümber järve äärset matkarada.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/20 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 31 mm. Max aperture: 4.125

Tudu järve ümbritseb soine ala mis minu üllatuseks ei olnudki hetkelise suurvee ajal väga märg.
F-stop: f/8. Exposure time: 1/20 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 18 mm. Max Aperture: 3.625
Rabas jalutades võis näha punaseid jõhvikaid mis tänu üksikutele külmadele ilmadele polnud veel liiga ära külmunud ja maitse oli muutunud palju magusamaks kui sügisel korjatud jõhvikad.
F-stop: f/9. Exposure time: 1/4 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght:100 mm. Max aperture: 3

Mõnesaja meetri kaugusel metsaonnist asus järve sild ujumiseks ja paadile pääsemiseks. Sild on hiljuti renoveeritud ja binokli omanikele on see parimaks kalda peal jalutavate tetrede jälgimise kohaks.
F-stop: f/9. Exposure time: 1/60 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Mõõda järve äärt edasi kõndides olid tuuled tekitanud mitmeid tormimurde. Puude vahelt läbi saamine võttis üsnagi palju aega. Hiljem sain teda, et see tormimurd mis mina nägin oli üsna väike võrreldes mõne aasta tagusega. 
F-stop: f/7.1. Exposure time:1/25 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

Külili kukkunud puudest jäi kõige rohkem meelde puu mis oma juurte ja sambliku kamaraga meenutas mingil määral pühvlit.
F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3 

Veidike eemal "pühvlist" oli veesilm mis oli kaetud poolenesti jääga. Sellel hetkel tekitas selline pilt mõnusat talve tunnet. Vesi tundus olevat puhas ja häda korral oleks olnud väga sobilik koht vee võtmiseks toidu tegemise ja isegi joomise jaoks


F-stop: f/14. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3

Peagi oli metsaonn jälle silmnähtavas kauguses. sadakond meetrit enne metsaonni oli jahimeeste uberik. Sisse vaadates oli näha, et keegi on seal sees millalgi maganud, sest maha oli jäetud tekk. Uberik oli üsnagi kokku kukkumas ja ilmselt ei kipu sinna enam keegi.

F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/8 sec. ISO speed: ISO-320. Focal lenght: 100 mm. Max aperture: 3

Metsaonni jõudnuna tegin endale taas sooja teed, pakkisin asjad kokku, rääkisime veidike ja oligi aeg tagasiteele asuda. Jälle oli üks korda läinud käik looduses.

No comments:

Post a Comment