Wednesday, December 26, 2012

Käsnakalle Kantpea ja minionid

Kui kuusk oli juba ühikasse toodud oli aeg ehitada piparkoogi maja. Triin ja Talis valmistasid paberist šabloonid ning mina ja Triin lõikasime taignast välja ja küpsetasime ära. Mina ja Talis muidugi vaidlesime pidevalt mis moodi peaks tükid kokku panema. Mina lihvisin noaga iga tüki senad ära, et hiljem paremini kokku käiks mille käigus suutsin muidugi nii mõnegi tüki ära lõhkuda. Maja panin kokku ise valmistatud suhkruglasuuri abil. Talise ülesandeks jäi majakaunistamine mis tuli tal päris hästi välja. Kujuta ette, et Triinul oli vahe peal minu ja Talise vaidlusest päris siiber juba aga vähemalt oli jällegi lõbus ja lõpptulemus oli parem kui arvasin, sest viimati kui piparkoogimaja valmistasin oli lõpptulemuseks Pirita kloostri varemed.
 F-stop: f/3.5. Exposure time: 1/80 sec. ISO speed: ISO-1250. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625

 F-stop: f/6.3. Exposure time: 1/200 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 28 mm. Max aperture: 4

 F-stop: f/14. Exposure time: 5 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 178 mm. Max aperture: 5.25

 F-stop: f/14. Exposure time: 5 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 80 mm. Max aperture: 4.875

Kuna maja ehitamisel jäi glasuuri üle, siis tuli osta taigent juurde. Hakkasingi mõni päev hiljem Triinuga käsnakallet, Patricku ja minione valmistama.Päris hästi tuli välja, sest kui Triin nädal hiljem oma sugulastele pilte näitasid siis need tundsid kohe ära kellega tegu. Aga eks see ole iga inimese enda otsustada.
  F-stop: f/7.1. Exposure time: 1/5 sec. ISO speed: ISO-1000. Focal lenght: 80 mm. Max aperture: 4.875

  F-stop: f/14. Exposure time: 0.6 sec. ISO speed: ISO-1000. Focal lenght: 50 mm. Max aperture: 4.625

 F-stop: f/11. Exposure time: 1/50 sec. ISO speed: ISO-640. Focal lenght: 24 mm. Max aperture: 3.875

Tuesday, December 25, 2012

Metsast kuuse toome ehted üles poome

Pealkiri on pärit ühest luulelisest päevast, kui luule tuli lausa lennates, mis minu puhul on üsnagi ebatavaline.
Juba mitmendat nädalat oli plaanis metsast oma kuusk ühika tuppa tuua. 9.detsembri hommikul Triinult küsides kas läheme metsa kuuske otsima sain vastuseks, et lähme õhtu poole. Ega ma midagi vastu ka ei hakanud ütlema vaid leppisin olukorraga. Õhtul kella 8 - poole 9 paiku ei jäänud enam muud üle kui seadsime sammud metsa poole. Õues oli juba pikemat aega pime ja mõnus talve ilm. Metsaserva jõudes oli metsas näha pilkane pimedus. Muidugi ega meil taskulampi ka ei olnud. Natuke metsas kõndides hakkasid silmad juba harjuma pimedusega ja silmad suutis juba isegi midagi seletada. Metsa all oli mõnikümne sentimeetrine lumi ja mõnes kohas vajusin isegi põlveni kuskile auku. Erinevaid kuuski vaadates tekkis juba tunne, et peab ikka järgmine päev valges tagasi tulema. Mõtlesin käia veel viimases kohas vaatamas ja sobiv kuusk oligi leitud (vähemalt pimedas tundus sobiv kuusk).
 F-stop: f/5.6. Exposure time: 1/200 sec. ISO speed: ISO-800. Focal lenght: 24 mm. Max aperture: 3.875

Tagasi ühikasse jõudes oli meel rõõmus ja isegi ei kahetsenud, et sai pimedas mindud, sest muidu olekski kuuse toomine liiga tavaline olnud. Järgmiseks ülesandeks oli kuusejala meisterdamine. Kuuse jalaks oli vaja klaaspurki ja eelmise aasta tõenäosuse tunni konspekt (mis polnud tegelikult isegi minu oma). Edaspidi tuli leiutada kuusele ehted mis oli lausa mitme päeva nuputamine. Kuuse panime tüdrukute tuppa ja peamisteks eheteks saidki tüdrukute kõrvarõngad ja muud ehted. Enda panuse ehtimisel andsin punase saalihoki palliga.
F-stop: f/9. Exposure time: 1/5 sec. ISO speed: ISO-500. Focal lenght: 24 mm. Max aperture: 3.875

Monday, December 24, 2012

Oh kuusepuu oh kuusepuu

Õhtul tekkis soov minna välja jalutama ja nautida mõnusat talvist õhtut. Hiljuti soetasin fotokale kaugjuhtimis puldi millega saab pilte teha ka ise muud tegevust tehes. Jõudes jalutades Tähtvere spordiparki, tuli Triinul mõte minna kiikuma (varem polnudki talvel kiikunud). Idee oli uskumatult hea. Peaks millalgi talvist kiikumist kordama.
F-stop: f/6.3. Exposure time: 1/4 sec. ISO speed: ISO-1600. Focal lenght: 18 mm. Max aperture: 3.625
Edasi liikusime Emajõe äärde. Teisel pool Emajõge kooksis tänav millele langev valgus oli mõnusalt mahe ja väärt pildistamist.
F-stop: f/16. Exposure time: 6 sec. ISO speed: ISO-100. Focal lenght: 120 mm. Max aperture: 5.125
Raekoja platsi poole jalutades tekkis isu kuuma kakao järgi, sest õues oli üsnagi külm, see mõte jäi siiski teostamata. Raekoja platsil tegin pilte Tartu jõulutuledest ja linnavalitsusest. Peagi tulid juurde kaks noormeest, kes soovisid, et neist pildi teeksin. Kui  hakkasin pilti tegema, siis nad ütlesid "Teeme nüüd bad ass näod ka pähe", mis ajas tol hetkel üsnagi naerma.
Tartu jõulukuusele on erinevad inimesed riputanud oma jõulusoovid (isegi sai enne jõule enda soov üles riputatud) mis olid kohati päris vaimukad.
Õhtuti on Tartu kesklinnas igasuguseid aktiviste, nii ka sel õhtul, kui kutsuti erinevaid inimesi üksteisel käest kinni võtma ja ümber kuuse kõndima ning laulma "Oh kuusepuu, oh kuusepuu". Laulmisest küll midagi välja ei tulnud aga ümber kuuse sai käidud. Õhtu oli korda läinud, sest sai tehtud jälle midagi uut ja huvitavat ning naerda sai palju.
F-stop: f/11. Exposure time: 1/2 sec. ISO speed: ISO-200. Focal lenght: 28 mm. Max aperture: 4